Kryddig pumpasoppa
Ingredienser
- 1 matsked smör
- 2,4 dl lök, hackad
- 3 matskedar mjöl
- 1/2 tesked currypulver
- 1/4 tesked kummin
- 1/4 tesked malen muskot
- 2 vitlöksklyftor, krossade
- 2,4 dl skalad och tärnad sötpotatis
- 1/4 tesked salt
- 8,3 dl fettfri, lättsaltad kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
- 4,4 dl pumpapuré på burk
- 2,4 dl 1 % mjölk
- 1 matsked pressad limejuice
Gör så här
- Smält smöret i en tjockbottnad gryta eller stor kastrull på medelhög värme. Fräs löken i 3–4 minuter och tillsätt sedan mjöl, curry, kummin och muskot och fräs i 1 minut.
- Tillsätt sötpotatis, salt, kycklingbuljong och pumpa och låt koka upp. Sänk värmen till låg och låt puttra, delvis täckt av lock, i 20–25 minuter eller tills sötpotatisen är genomkokt och mjuk. Lyft av från värmen och låt stå i 10 minuter för att svalna.
- Häll hälften av pumpablandningen i en mixer och mixa slät. Använd en sil och häll tillbaka soppan i grytan. Upprepa med resten av soppan.
- Höj värmen till medium, tillsätt mjölken och värm i 5 minuter eller tills soppan är genomvarm.
- Lyft av från värmen och tillsätt limejuice.
Den här artikeln använder material från Wikibooks-artikeln ”Cookbook:Spiced Pumpkin Soup”, som är publicerad under Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0.